Vier eigenschappen om succesvol te zijn in je carrière

Je kent het wel: in veel vacatures worden eigenschappen gevraagd waarvan je eigenlijk niet goed weet wat ze nou precies inhouden. ‘Hands-on’, ‘pro-actief’, ‘innovatief’ en ga zo maar door. Wat vragen ze dan écht van je? In deze blog vertellen we je welke eigenschappen volgens ons onmisbaar zijn voor een succesvolle carrière in de financiële dienstverlening én wat ze precies inhouden.

Communicatief vaardig

Communicatief vaardig klinkt wellicht als een open deur, maar dit blijkt in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. We hebben het dan natuurlijk niet over de manier waarop je je gesprekken bij het koffieapparaat voert. Goed en effectief kunnen communiceren is op de werkvloer misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden. De basis van communicatie draait namelijk om goed in contact te zijn met de ander. Dat betekent: luisteren zonder oordeel met het doel de ander te willen begrijpen, de juiste (open) vragen weten te stellen maar ook jouw boodschap aanpassen aan je gesprekspartner. Begrijpt de ander wat jij bedoelt? Tijdens je traineeship bij Talent&Pro krijg je bij de verschillende opdrachtgevers bijvoorbeeld vaak te maken met klantcontact. De manier waarop je communiceert is dan cruciaal en kan het verschil maken tussen een tevreden of ontevreden klant. Communicatieve vaardigheden kun je eigenlijk alleen verbeteren door gewoon te doen, daarnaast kun je trainingen volgen en hulp aan een coach of collega vragen.

Assertief

Je bent eager, wilt graag veel leren en pakt dus alles met beide handen aan. Op zich fantastisch natuurlijk. Maar om jezelf staande te kunnen houden in een grote organisatie, is het erg belangrijk dat je je grenzen weet aan te geven en ‘nee’ kunt zeggen. Assertiviteit kun je omschrijven als het vinden van de juiste balans tussen jouw belangen en die van een ander. Je hoeft niet alles te doen wat je collega’s en leidinggevende van je vragen. Denk altijd eerst goed na voordat je ergens ‘ja’ op zegt, want voor je het weet neem je veel te veel hooi op je vork en de kans is groot dat je dan de gevraagde kwaliteit niet kunt leveren. Tip: stem bijvoorbeeld duidelijk af wanneer een taak af moet zijn en besluit dan pas of je dit op kan pakken of niet. Daarnaast verstaan wij onder assertiviteit het kenbaar maken van je ambities en je kwaliteiten. Welke kant wil je op? Waar ben jij goed in? Als anderen om je heen weten welke richting je op wilt, dan kunnen ze je daarbij helpen.

Servicegericht

Bij een baan of traineeship in de financiële dienstverlening is het uiteraard erg belangrijk dat je servicegericht bent. Het ligt in lijn met het hebben van goede communicatieve vaardigheden, maar het gaat nog verder dan dat. De klant écht willen helpen, wensen kunnen achterhalen én daarop in kunnen spelen. Om servicegericht te kunnen handelen, is het ook van belang dat je inlevingsvermogen hebt. Luister, toon interesse en verplaats je in je gesprekspartner. Soms kun je een klant zelfs nog verder helpen dan met de vraag waarmee ze binnenkomen. Probeer de vraag achter de vraag te ontdekken. Ga er van uit dat jij meer kennis hebt dan de klant en deel deze kennis actief. Met andere woorden: verras de klant!

Professioneel

Professionaliteit is een breed begrip. Bij Talent&Pro bedoelen we hier vooral mee dat je je werk serieus en vakkundig uitvoert. Je hebt voldoende kennis en vaardigheden om jouw taken uit te voeren én bent bereid om deze kennis en vaardigheden uit te breiden. Maar nét zo belangrijk: geef het op tijd aan wanneer je iets moeilijk vindt en hulp nodig hebt. Op die manier blijft het werk voor iedereen leuk!

Klinkt dit heftig? Geen zorgen. Gedurende je traineeship word je gecoacht door je eigen People Manager. Ook staan we tijdens je introductieprogramma stil bij bovenstaande eigenschappen en volg je intensieve trainingen gericht op persoonlijke vaardigheden. We zorgen er in ieder geval voor dat je klaargestoomd bent voor het werken in de financiële dienstverlening. Meer weten hierover? Check onze blog over ons onboarding programma.

Denk je na het lezen van onze blog dat jij bij Talent&Pro het verschil kan maken? Bekijk dan eens onze vacatures.