Sollicitatietips: Het gesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek kom je oog in oog te staan met jouw potentiële werkgever. Dit is het moment om jezelf te bewijzen en goed uit de verf te komen. Talent&Pro helpt je graag bij de voorbereiding op dit belangrijke gesprek met de onderstaande vijf tips.

1. Google jezelf voor het gesprek

Google jezelf en houd er rekening mee dat je gesprekspartner jou ook heeft opgezocht. Eventuele dubieuze afbeeldingen of uitlatingen kunnen een negatief effect hebben op de eerste indruk die je achterlaat. Mocht je gekke dingen tegenkomen, zorg dan dat je een antwoord klaar hebt als hier vragen over worden gesteld.

2. Verdiep je in je gesprekspartner

Bekijk in ieder geval het LinkedIn-profiel van je gesprekspartner; zo weet je wie er straks tegenover je zit. Mogelijk heb je iets gemeen met hem of haar, en kun je het hierover hebben tijdens het gesprek. Stel ook een lijstje samen met vragen die je wilt stellen aan je gesprekspartner.

3. Bedenk vragen die gesteld  kunnen worden

Denk na over de vragen die jij zou stellen als de rollen omgedraaid zouden zijn. Formuleer een lijst met vragen en oefen ze eventueel met iemand. Zorg in ieder geval dat je onderstaande vragen kunt beantwoorden:

  • Waar ben je het meest trots op?
  • Welke competenties zou je bij dit bedrijf verder willen ontwikkelen?
  • Wat heeft je getriggerd om bij dit bedrijf te solliciteren?
  • Wat zijn jouw sterke punten en minder sterke punten?
  • Wat is jouw beeld bij detachering?

4. Kleed je professioneel

Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, trek je gepaste kleding aan. Kies als man voor een pantalon of nette broek in combinatie met een overhemd of trek een pak aan, dat is altijd netjes. Voor een vrouw is een jurk, kokerrok of nette broek met blouse en blazer altijd goed. Waar je ook voor kiest, zorg dat je er verzorgd uitziet!

5. Let op je houding

Je houding en stemgebruik tijdens het gesprek bepalen voor een groot deel hoe je op je gesprekspartner overkomt. Probeer kalm te blijven en in ieder geval helder te vertellen wat je hebt voorbereid. Je mag natuurlijk enthousiast zijn maar let er wel op dat je niet té zelfverzekerd overkomt of beloftes maakt die je niet kunt waarmaken. En bovenal: wees gewoon jezelf!

Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelingstraject van Talent&Pro of heb je vragen over sollicitaties? Neem contact op via 088 170 14 00, of via info@talent-pro.com.