Sollicitatiegesprek: what to wear?

De eerste indruk is heel belangrijk bij een sollicitatiegesprek. In enkele seconden vormt de recruiter al een mening over de sollicitant. Zorg daarom dat je goed gekleed bent en een professionele indruk maakt. Als je de juiste kleding draagt voel je je bovendien zelfverzekerd. Om ervoor te zorgen dat jij professioneel overkomt tijdens je sollicitatiegesprek, hebben wij een aantal kledingadviezen.

Algemeen kledingadvies

Kleed je voor je sollicitatiegesprek altijd iets netter dan de medewerkers om te laten zien dat je je goed wilt presenteren. Dit toont aan dat je je best doet voor de functie. Zorg bovendien altijd dat de basis goed is:

  • Schone kleding die netjes gestreken en onbeschadigd is
  • Stof en haren haal je weg met een kledingborstel
  • Schone nagels en verzorgd haar
  • Frisse geur (en dan bedoelen we geen wolk parfum of aftershave)

Bereid je voor

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek en onderzoek van tevoren wat de dresscode is. Vraag tips aan mensen die het bedrijf goed kennen of ga eens bij het bedrijf langs om een glimp op te vangen van de werknemers. Ook vind je vaak informatie over de bedrijfscultuur op de website van het bedrijf (‘over ons’), Facebook, LinkedIn en Instagram. Gebruik dit om de dresscode te achterhalen. Houd wel in gedachten dat informele kleding op social media niet direct betekent dat je ook in spijkerbroek op je sollicitatiegesprek kunt verschijnen, want…

Liever overdressed dan underdressed

Kom je er niet achter wat de dresscode is? Speel dan op safe en ga voor een formele outfit. Bij een sollicitatiegesprek kun je je beter te formeel kleden dan te casual. Verschijn je overdressed bij het bedrijf, dan kom je in ieder geval serieus over. De recruiter ziet op deze manier dat je je voorbereid hebt.

Kies kleding waar jij je prettig in voelt

Solliciteer je voor een bedrijf waar formele kleding de regel is, maar voel je je helemaal niet fijn in een mantelpakje of strak pak? Trek dan een nette broek aan met een overhemd of keurige blouse. Is zwart niet jouw ding? Kies dan voor een andere zakelijke kleur, zoals donkerblauw of grijs. Draag kleding waar jij je prettig in voelt en die binnen de marges van de dresscode valt. Zo voel je je een stuk zelfverzekerder.

Sollicitatiegesprek bij Talent&Pro

Meer weten over onze dresscode en de sollicitatieprocedure? Neem dan eens een kijkje op onze social media kanalen en bij de veelgestelde vragen.