Sollicitatiebrief schrijven: do’s en don’ts

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan iedere keer weer een flinke uitdaging zijn. Want hoe kun jij jezelf nu het beste omschrijven in één A4-tje, zodat jij degene bent die wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Om de kans op een gesprek te vergroten, hebben wij een aantal praktische do’s en don’ts voor je verzameld.

Do: motivatie

Geef in je sollicitatiebrief aan waarom de functie je aanspreekt, waarom je de baan graag wilt en waarom je bij deze organisatie wilt werken. Vertel bijvoorbeeld dat je eerder een soortgelijke functie hebt gehad en dat je dit erg leuk vond of dat de normen en waarden van de organisatie goed bij jou passen. Check bijvoorbeeld eens de CompanyMatch scan op de website van Talent&Pro. Jouw mooie uitslag kun je direct inzetten om je motivatie te onderbouwen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je enthousiast overkomt; gebruik daarvoor activerend en positief taalgebruik.

Don’t: je cv herhalen

Herhaal jij in je sollicitatiebrief de taakomschrijving die in je cv staat? Schrappen maar. Werkervaring staat in je cv, dus dit hoef je niet nog een keer in je brief te noemen. Je kunt je werkervaring wel toelichten; vertel waarom jij jouw taken zo goed uitvoerde en waarom je goed met de verantwoordelijkheden omging.

Do: jezelf verkopen

Vertel de werkgever in je sollicitatiebrief waarom jij geschikt bent voor de functie. Leg uit over welke talenten je beschikt en noem praktijkvoorbeelden waar dit uit blijkt. Heb jij bijvoorbeeld ooit een tof evenement georganiseerd tijdens je studie? Leg dan aan de hand van dat voorbeeld uit waarom jij goed bent in plannen en organiseren.

Don’t: spel- en typefouten

Spel- of typefouten in een sollicitatiebrief komen slordig over. Een potentiële werkgever zal je minder snel uitnodigen voor een gesprek. Zorg dat je de brief goed gecontroleerd hebt op fouten voordat je deze verstuurt. Tip: laat iemand anders er naar kijken.

Do: Afsluiting

Laat in de afsluiting van je sollicitatiebrief merken dat je graag op gesprek wilt komen. Sluit bijvoorbeeld af met ‘graag licht ik mijn cv en motivatiebrief in een gesprek toe’. Je laat zo aan de werkgever zien dat je gemotiveerd bent om langs te komen voor een gesprek.

Talent&Pro

Hoewel een sollicitatiebrief bij Talent&Pro geen must is, geef je je sollicitatie hiermee wel een extra touch! Dus, wil jij bij Talent&Pro solliciteren om werkervaring op te doen en in je persoonlijke ontwikkeling te investeren? Gebruik dan deze do’s en don’ts bij het schrijven van je sollicitatiebrief voor één van onze vacatures.