Know Your Client: wat is het en waarom is het zo belangrijk? Wij vertellen je alles!

Wat is know your client?Know Your Client, ook wel Know Your Customer (KYC), is een principe dat van financiële instellingen vereist te onderzoeken en verifiëren wie hun klantrelatie is. Hieronder valt bijvoorbeeld het checken van identiteiten, het screenen van klanten en het ondersteunen van de overheid om fraude en criminaliteit te voorkomen. Het kennen van je klanten is ondertussen verplicht in bijvoorbeeld de bankensector. Maar wat houdt KYC in? Wat valt er onder zo’n check? En is een carrière als Know Your Client analist interessant voor jou? Lees alles over het boeiende concept: Know Your Client.   

Het belang van Know Your Client

‘Know Your Client’ wordt steeds belangrijker in de financiële wereld. Financiële instellingen zijn volgens dit principe verplicht om onderzoek te doen naar zowel zakelijke als particuliere  klanten. Het doel is daarbij vaak om de identiteit van een zo’n klant vast te stellen. Ook helpen KYC-werkzaamheden bij de opsporing van verdachte transacties en het in kaart brengen van geldstromen van grote accounts. Waar komen de euro’s, dollars en roepies precies vandaan? Zijn ze eerlijk verdiend? Of heeft het geld een dubieuze herkomst?  Dankzij KYC komt het witwassen van crimineel geld dus aan het licht of sporen organisaties zelfs de financiering van terroristische organisaties op. Daarnaast bestrijd je ook zaken als belastingontduiking of mensensmokkel als KYC analist. Werken bij een bank saai? Dacht het niet.

In feite beschermt Know Your Client de maatschappij tegen financiële criminaliteit. Financiële dienstverleners werken nauw samen met de overheid voor de opsporing en bestrijding van criminele activiteiten. In Nederland is dit zelfs geregeld bij wet: de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Naast het maatschappelijke belang dat je dient met het voorkomen van criminaliteit, is klantenonderzoek ook een belangrijk onderdeel van de integriteit en reputatie van financiële organisaties: werken volgens het Know Your Client-principe zorgt bij de consument voor vertrouwen in onze financiële sector.

Wie komt in aanraking met Know Your Client?

Alle financiële instellingen die het vermogen van klanten beheren of daarmee in aanraking komen, moeten zich pro-actief verdiepen in die klanten. Vroeger was de strenge regelgeving vooral gericht op grote instellingen. Banken, advocaten, accountantskantoren en verzekeraars zijn als organisatie gevoelig voor witwaspraktijken en misbruik door kwaadwillenden. Bovendien zijn dit bedrijven die diensten aanbieden waar vermogende personen en organisaties niet omheen kunnen. Ook hen die hun geld op illegale wijze hebben verdiend. Je kunt tenslotte maar zoveel bankbiljetten op zolder kwijt. Tegenwoordig geldt de verplichting voor meer bedrijven en is er sprake van veel strengere toezicht op grote transacties. Van bedrijven wordt gevraagd om scherp te zijn en kritisch te beoordelen of het geld op een juiste manier verkregen is. Daarbij is een goede risico-analyse van processen en klanten zeer belangrijk. Grote bedragen vanuit of richting landen die kampen met corruptie, internationale drugshandel en terrorisme vallen natuurlijk meer op dan stabiele landen met een goed functionerend overheidsapparaat. Het is vanuit de eerder genoemde Wwft voor bedrijven én personen die beroepshalve te maken krijgen met financieel verkeer verplicht om te weten met wie zij precies te maken hebben. Een lijst met instellingen en beroepen voor wie de Wwft geldt vind je op de website van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). Voor hen geldt een meldingsplicht bij verdachte situaties. Het negeren hiervan is in overtreding met de wet en zal dus gevolgen hebben.

Know your customer: wat is het?

Know Your Client check uitvoeren: wat komt hierbij kijken?

Een Know Your Client check komt dus geregeld voor in de financiële sector en draagt bij aan het thema Customer Due Dilligence (CDD), dat draait om de verantwoordelijkheid die bedrijven hebben om zorgvuldigheid te betrachten als het gaat om de dienstverlening richting klanten. Voor een KYC check bestaan vaste procedures, die organisaties helpen een volledig beeld te krijgen van de persoon of organisatie waarmee ze te maken hebben. Samen vormen ze een kernonderdeel van het werk als KYC analist of CDD analist:

  • Stap 1: Identificeer de klant
  • Stap 2: Verifieer de identiteit van de klant
  • Stap 3: Breng de Ultimate Beneficial Owner (UBO), ook wel uiteindelijk belanghebbende van de organisatie, in kaart
  • Stap 4: Voor achtergrondchecks uit voor de UBO. Komt deze persoon bijvoorbeeld voor op de zwarte lijst, in negatieve media-uitingen of op de Politically Exposed Person (PEP) lijst?
  • Stap 5: Maak een risicoanalyse op basis van bovenstaande informatie. Neem hierbij ook zaken als branche, geografische ligging van het bedrijf en de geldstromen mee. De uitkomst helpt je bepalen of een vereenvoudigd of een verscherpt clientenonderzoek nodig is.
  • Stap 6: Blijf het profiel monitoren en risico audits uitvoeren. Hou dit nauwkeurig bij.
  • Stap 7: Meld ongebruikelijke en verdachte transacties. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kun je een lijst met indicatoren voor het herkennen van dit doort transacties terugvinden.

Know Your Client policies in de praktijk, zoals bij ABN AMRO

Grote banken hebben complete afdelingen ingericht voor hun KYC-activiteiten. ABN AMRO investeert met haar Know Your Client Centre in een veiligere financiële sector. De afdeling gebruikt de nieuwste technieken om ongebruikelijke transacties te herkennen. Maar goede KYC analisten zijn daarin onmisbaar voor het checken en actualiseren van klantdossiers. Samen optrekken met andere banken en justitie om de KYC-processen te verbeteren en financial economic crime op te sporen maakt het beroep van een KYC analist voorlopig razend interessant en onmisbaar.

Het carrièrepad van een Know Your Client analist. Iets voor jou?

Is jouw interesse in het werk rondom de Know Your Client procedure gewekt? Dan kun je aan de slag als Customer Due Diligence (CDD) analist, fraude-expert, compliance officer of KYC analist. Talent&Pro biedt een een CDD traineeship aan om je hiervoor klaar te stomen. Tijdens dit traineeship ga je aan de slag met het opsporen van verdachte zaken binnen de financiële sector en werk je voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen én consumenten aan een veilige financiële sector en wereld. Je adviseert of zakendoen met bepaalde klanten verstandig is, je beheert risicoprofielen en je stelt rapportages op. Let op: voor het uitvoeren van deze belangrijke controles is een een kritische en analytische blik een vereiste. Zet die speurneus dus maar snel op!

Lees alles over het CDD traineeship!