5 Tips voor het professionaliseren van je cv

You never get a second chance to make a first impression. Met je curriculum vitae (cv) kun je direct een goede eerste indruk achterlaten bij je toekomstige werkgever. Wist je dat recruiters vaak eerst naar jouw cv kijken en daarna pas naar je brief? Door middel van een aantal tips helpen wij je bij het professionaliseren van je cv.

1.   Het relevante cv

Heb je een hele lijst aan werkgevers waar je werkzaam bent geweest? Vat dan je minder relevante werkervaring samen, maar vergeet ze niet te vermelden, want het laat wel zien dat je altijd aan het werk bent geweest. Beschrijf je meest relevante werkervaring het meest uitgebreid. Heb je nog geen of weinig relevante werkervaring? Vermeld dan relevante vakken, minoren en projecten die je tijdens je studie hebt gehad. Bepaalde vaardigheden die je hier hebt opgedaan kunnen een pluspunt zijn.

2.   Ga voor maatwerk

Als je gaat solliciteren, bekijk dan vooraf goed op welke functie je solliciteert en bij welk bedrijf. Bepaalde informatie die op je cv staat kan voor het ene bedrijf wel relevant zijn, terwijl het voor een ander minder interessant is. Het is handig om een standaard cv te hebben, waarbij je per bedrijf aanvult wat belangrijk is of weglaat wat geen toegevoegde waarde heeft.

3.   Het zijn de details die er toe doen

Ondanks het cliché dat spelfouten in je cv funest zijn, komen onze recruiters nog veelvuldig cv’s tegen met spelfouten! Laat je cv dus echt kritisch nakijken door iemand anders op spelfouten, zelf heb je je er waarschijnlijk blind op gestaard. Een ander waardevol detail is het toevoegen van de maanden bij het opschrijven van de periode dat je ergens hebt gewerkt. Zo bestaat er geen onduidelijkheid over hoe lang je ergens hebt gewerkt.

4.   Pasfoto

Een punt waar veel over gediscussieerd wordt: moet je nou wel of niet een pasfoto op je cv zetten? Als je wilt opvallen tussen een stapel cv’s, kan het helpen als het bedrijf je gezicht erbij ziet. Wanneer je ervoor kiest om wel een foto te gebruiken, kies dan een duidelijke en zakelijke foto. Heb je deze niet? Bezoek dan een fotograaf om goed voor de dag te komen op je cv.

5.   Schrijf een profieltekst

Voor veel mensen lastig om te schrijven, maar een profieltekst is onmisbaar op een goed cv. Met een profieltekst kun je in een paar regels uitleggen wie je bent en wat je te bieden hebt. Wist je dat het maar 15 seconden duurt voor een werkgever om een goede of slechte indruk van je cv te krijgen? Probeer met het schrijven origineel en jezelf te blijven, en clichétermen zoals ‘ik heb een passie voor…’ te vermijden.

Heb je vragen over het maken van een goed cv? Neem contact op via 088 170-1400 of mail naar info@talent-pro.com.