4 tips om je sollicitatiegesprek door te komen

Met zwetende handen en klotsende oksels stap je het kantoor binnen van je potentiële nieuwe werkgever. Je wilt natuurlijk een goede eerste indruk maken tijdens het sollicitatiegesprek, maar dan komt er een vraag waar jij niet meteen een antwoord op hebt. Er valt een lange stilte… Om dit soort awkward momenten te voorkomen, is het verstandig om het gesprek goed voor te bereiden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk maakt tijdens het gesprek?

1. Voorbereiding is key!

Zenuwen tijdens een sollicitatiegesprek worden vaak veroorzaakt doordat je het gesprek niet goed genoeg hebt voorbereid. Waar veel sollicitanten bang voor zijn, is dat ze bepaalde vragen niet kunnen beantwoorden. Als je je goed voorbereidt hoeft dit niet te gebeuren. Leer het bedrijf kennen, lees je cv nog eens door en formuleer voor jezelf een antwoord op de vragen waarom je voor het bedrijf wilt werken en waarom de functie je aanspreekt.

2. Een goede eerste indruk doet wonderen

Het is misschien een cliché maar het is wel waar: een goede eerste indruk is erg belangrijk voor het succes van het sollicitatiegesprek. Kleed je op een manier die past bij het bedrijf waar je solliciteert. Meestal kun je aan de website en foto’s van het bedrijf wel een goede inschatting maken van welke kleding gepast is. Zorg er daarnaast voor dat je er verzorgd uitziet: schone kleding, een frisse geur, verzorgd haar en schone nagels zijn bijvoorbeeld punten om rekening mee te houden. Voor de vrouwen is het belangrijk om niet te sexy gekleed te gaan. Dit wordt als erg onprofessioneel gezien.

3. Altijd blijven ademen

Goed, het gesprek begint. Je bent goed voorbereid en je ziet er top uit. Wat nu? Geef een zelfverzekerde handdruk en houd oogcontact. Probeer de klik te vinden met je gesprekspartner door bij binnenkomst een informeel praatje te maken. Een mooie manier om het ijs te breken en zo maak je er direct een leuk en persoonlijk gesprek van. Ga niet tijdens het gesprek met je armen over elkaar of onderuitgezakt zitten. Luister goed naar wat je gesprekspartner vertelt en probeer zelf ook af en toe relevante vragen te stellen. Toch zenuwachtig tijdens het gesprek? Neem een slok water op het moment dat de ander aan het woord is en blijf vooral rustig ademen.

4. Lastige vragen

Het gesprek verloopt goed en de klik is er, maar dan komt er toch een lastige vraag waar je geen antwoord op weet. Er valt een stilte en de moed zakt je in de schoenen. Blijf op zo’n moment rustig en neem even de tijd om over de vraag na te denken. De gemiddelde recruiter maakt dit dagelijks mee en zal je hier ook niet op afstraffen. Soms stellen ze juist expres moeilijke vragen om te kijken hoe je hierop reageert. Het is belangrijk om rustig en zelfverzekerd te blijven en te laten zien dat je met druk om kan gaan. En weet je het antwoord nu echt niet? Geef dit dan gewoon toe. Eerlijkheid wordt altijd op prijs gesteld.

Sollicitatiegesprek bij Talent&Pro

Kom je binnenkort bij ons langs voor een sollicitatiegesprek? Met bovenstaande tips ga jij zeker indruk maken! Toch nog wat extra credits verdienen? Omkoperij middels zoet- en etenswaren wordt gedoogd. Ze zeggen dat Tony Chocolonely het beste werkt. Niet verder vertellen hoor!