Na je studie werken bij een bank: de voordelen volgens Marle Haarhuis

Werken bij een bank - de voordelenNa het afronden van mijn studie Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs had ik wel 100 verschillende banen in gedachten die ik kon gaan doen. Werken bij een bank, was daar zeker niet een van. Saai toch, moet ik gedacht hebben. Want banken, dat zijn toch stoffige kantoren, waar strak in het pak gehesen mannen en vrouwen allerlei onnodig ingewikkelde dingen doen en bedenken? Dat beeld heb ik inmiddels bijgesteld. Mijn eerste baan is namelijk het traineeship bancair bij Talent&Pro, waar ik gedetacheerd aan de slag mag bij de grote Nederlandse banken. En daar ben ik nu toch wel heel trots op. Ik ga je vertellen waarom.

Waarom bij een bank werken?

Een woord: schaal. Werken voor een bank heeft iets massiefs, iets groots. Dan heb ik het niet alleen over het bankkantoor, al kan ik me voorstellen dat bij veel mensen ook nog het beeld van die kleine schattige bankhallen bestaat. Waar je binnenkomt, drie stappen zet, en dan al bij de balie bent om je salarisstrookje te innen. Nee, de realiteit van werken bij een grote Nederlandse bank anno 2020 is veel grootser. Dan heb ik het niet alleen over het imposante kantoor van een ABN AMRO, waar ik aan mijn eerste opdracht mocht starten. Maar ook het aantal collega’s en klanten waar je mee werkt. Want praktisch iedereen in Nederland is klant bij een van de grote Nederlandse banken, of het nu de ABN AMRO, Rabobank, ING of Volksbank is. Jij, je broer, je zus, je opa, we zijn allemaal klant. Of het nu is om ons geld veilig te stellen, een zakelijke lening aan te gaan voor een eigen onderneming of een hypotheek af te sluiten.

Werken in de banksector en expert worden in je eigen financiën

Want dat is het tweede voordeel. Banken hebben natuurlijk veel verschillende doelgroepen, de diensten die voor een aantal van die doelgroepen interessant zijn zullen voor jou minder aantrekkelijk zijn. Maar neem je het hypotheekproduct, dan heb je het over een financieel product waar jij privé vroeg of laat ook mee te maken krijgt. Geen overbodige luxe om je daarin te bekwamen. Zo maak je geldzaken die voor veel mensen complex zijn, voor hen én voor jezelf eenvoudiger door er dagelijks mij te werken. En juist daarin – in die complexe materie eenvoudig vertalen naar een klant – vind ik mijn uitdaging en plezier. Hiervoor voelde ik me een regelrechte leek als het ging om financiën. Nu ik zelf ook op het punt sta om een woning te kopen, en me door werkervaring en Wft’s ook verdiep in financiële zaken als pensioen of verzekeringen, snap ik veel beter hoe de vork in de steel zit. Werk en privé gescheiden houden is een groot goed, maar in dit geval zie ik alleen maar voordelen.

Salaris als je werkt bij de bankWerken bij een bank: welk salaris hoort daarbij?

Je kunt het natuurlijk niet over werken bij een bank hebben en dan het salaris achterwege laten. Bedragen noemen is echter wel lastig, precies om de reden die eerder genoemd werd: de functies zijn enorm divers. Daarnaast verschilt het ook nog eens of je in dienst bent bij de bank of als consultant of gedetacheerd werkt in de bancaire sector. Over het algemeen kun je wel zeggen dat de salarissen in de financiële sector iets boven het gemiddelde liggen. Een fijne bijkomstigheid! Daarnaast zijn er vaak ook andere mooie arbeidsvoorwaarden. Denk aan een 13e maand, een bonus, en soms ook een telefoon of laptop van de zaak. Als je, zoals in mijn geval, gedetacheerd wordt bij een bank heb je weinig met de arbeidsvoorwaarden van een bank te maken. Dan gelden de arbeidsvoorwaarden van je werkgever.  Voor Talent&Pro staan de arbeidsvoorwaarden bij elk bancair traineeship aangegeven.

Wat zijn de voordelen van werken bij een bank?

Ik som ze nog eens kort op vanuit mijn eigen ervaring.

 • Expertise: je wordt specialist in thema’s en financiële producten die iedereen raken, zoals hypotheken, sparen, betalen en internetbankieren
 • Maatschappelijke relevantie: als bankier ben je onderdeel van een enorm apparaat, maar kun je als expert voor mensen individueel echt het verschil maken door goed advies
 • Carrièreperspectief: een grote organisatie betekent ook veel diversiteit in doorgroeimogelijkheden
 • Leren: Je werkt samen met enorm veel bancaire professionals; voor je leercurve erg interessant
 • Netwerk: het medewerkersbestand van de meeste banken is enorm en vaak heel divers. Zowel qua geslacht als nationaliteit en specialismen. Ook erg interessant voor je leercurve, contacten en netwerk
 • Arbeidsvoorwaarden: de salarissen in het bankwezen zijn bovengemiddeld, evenals de secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat zijn de voordelen van werken in de banksector

Wat zijn de voordelen van gedetacheerd werken bij een bank?

Als je wilt werken bij een banken kan dat ook via detachering, zoals ik heb gedaan. Werken bij een bank via detachering heeft een aantal aanvullende voordelen:

 • Afwisseling: bij detachering ga je aan de slag bij de bank op een tijdelijke opdracht. Na afronding volgt een nieuw project, nieuwe afdeling en dus ook nieuwe werkzaamheden binnen de bank.
 • Doorgroeimogelijkheden: bijkomend voordeel van de afwisseling in opdrachten is dat je je sneller ontwikkelt. Zodra je gesetteld bent word je uitgedaagd om nieuwe werkzaamheden en vaardigheden op te pakken. Een prima middeltje tegen het bekende werkkwaaltje ‘vastroesten’.
 • Opleidingen: het voordeel van een dienstverband bij een detacheerder is dat zowel jij als je werkgever baat hebben bij een uitbreiding van jouw kennis en vaardigheden. Daarbij hoort ook voortdurend investeren in jouw scholing. Meer kennis betekent namelijk zwaardere opdrachten, hetgeen jou meer uitdaging en salaris oplevert en voor je werkgever hogere tarieven. Voor je werkgever ben je dus zowel in goede als minder goede tijden onmisbaar.

Bankier worden: wat zijn de mogelijkheden?

Vandaag de dag wordt natuurlijk weinig gerept over het woord bankier. Enerzijds omdat het traditionele beroep van particuliere geldschieters verdrongen is door de grote banken, anderzijds omdat er binnen de bancaire wereld ontzettend veel functies bestaan. Je kunt aan de slag op het gebied van particulier bankieren: als medewerker klantcontact, hypotheekacceptant of adviseur particulieren. En je kunt werken binnen het zakelijke segment, bijvoorbeeld als adviseur zakelijke kredieten. De laatste jaren is klantonderzoek een hot topic. Dan ga je bijvoorbeeld binnen een bank werken als Customer Due Dilligence analist. Het aard van de mogelijke functies is grofweg onder te verdelen in 3 groepen:

 • Front office, waar je veel rechtstreeks contact hebt met klanten aan de telefoon of in een bankkantoor.
 • Back office, met minder rechtstreeks contact en complexere vraagstukken en dossiers.
 • Mid office, wat een combinatie van bovenstaande is.

Uiteindelijk heeft iedere bank en iedere bancaire professional hetzelfde doel: de klanten zo goed mogelijk van dienst zijn op het gebied van de verschillende financiële producten die je als bank aanbiedt. Zelf heb ik gewerkt op de afdeling klantcontact van ABN AMRO. Daar hielp ik klanten met vragen en zaken rondom lijfrente, levensverzekeringen en beleggingen, allesbehalve alledaagse bankzaken eigenlijk. Dat maakte het werk des te leuker. Naast een steile leercurve op het gebied van financiën, ontwikkel je ook snel allerlei gespreks- en communicatievaardigheden. Ook heel handig natuurlijk!

Opleiding tot bankierWelke opleiding volg je als bankier?

De financiële sector is continue in beweging. Banken vernieuwen, maar ook wet- en regelgeving verandert regelmatig. Dat maakt het werk enorm dynamisch, maar het maakt het ook noodzakelijk dat jij je kennis van financiële producten en diensten continu bijspijkert. De opleidingen die daarvoor zorgen zijn Wft’s (afgeleid van de Wet op het Financieel Toezicht). Deze certificering is de nummer één vereiste om te werken bij een bank. Je Wft Basis en aanvullende vakbekwaamheidsdiploma’s kun je als onderdeel van sommige reguliere opleidingen halen. Deze Wft’s vormen een vast onderdeel van de opleidingen Financial Services Management of de opleiding Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen. Ook kun je je Wft’s in deeltijd behalen via opleidingsinstellingen als Lindenhaeghe, óf als onderdeel van een hbo/wo traineeship. Zo’n Wft-diploma is drie jaar geldig. Na die drie jaar volgt er opnieuw een examen om je vakbekwaamheid te toetsen. Omdat er zelfs binnen die periode enorm veel kan veranderen qua wet- en regelgeving wat invloed heeft op de dienstverlening van een bank, is het van belang dat je tussentijds ook op de hoogte blijft. Oftewel, je moet ‘Permanent Actueel’ zijn.

Young professional banking: belangrijke vaardigheden!

Afhankelijk van de functie die je uitoefent is het ook goed om, naast kennis van financiële producten en actualiteiten, aandacht te hebben voor de ontwikkeling van een aantal nuttige vaardigheden. De trainingen die mij persoonlijk enorm hebben geholpen op dat vlak draaiden bijvoorbeeld om omgaan met weerstand van klanten, of de vraag achter de vraag van de klant leren ontdekken. Vaardigheden die ook in andere beroepen en dus bij een eventuele carrièreswitch goed van pas komen!

Ik wil het! Hoe kan ik bankier worden?

Dat kan natuurlijk! En wel op twee verschillende manieren. Belangrijk daarbij is om te bedenken welke bank past bij jou als persoon. Elke bank heeft een eigen identiteit en cultuur. Zo kan werken bij de ABN AMRO heel anders voelen dan werken bij de Rabobank of de Volksbank. Je kunt zelf direct solliciteren bij een van deze banken. Wil jij meerdere banken van binnenuit ontdekken, verschillende rollen en afdelingen zien, en kijken welke bank het best past bij jouw ambities, dan kun je zoals ik heb gedaan detachering overwegen. Ik startte mijn Traineeship Bancair bij Talent&Pro met een hele groep mensen, die soms wel en soms niet een financiële achtergrond hadden. Samen werden we klaargestoomd om in de financiële dienstverlening aan de slag te gaan, onder andere door het behalen van de juiste Wft’s. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan voor verschillende bancaire klanten op opdrachten voor bepaalde tijd. Doordat je relatief vaak switcht qua functie en organisatie, doe je enorm veel kennis op en leer je veel mensen en banken kennen. Talent&Pro zet onze ontwikkeling altijd voorop, waardoor je in enorm belangrijke eerste periode van je loopbaan kunt blijven leren. Een echte kickstart van je bancaire carrière dus!

Zelf ook een traineeship doen bij de grootste banken van Nederland?

Bekijk dan ons aanbod van bancaire traineeships: