Waarom je nooit op de eerste rij moet gaan zitten!

Door Bas Corstjens, People Manager bij Talent&Pro. “Vanavond neem ik deel aan een interactieve sessie over Dutch FinTech. Het is een druilerige donderdagavond en door een ongeluk op de A12 ben ik later dan gepland. Gehaast schiet ik naar binnen. Het kost mij moeite om met m’n leren zolen overeind te blijven op de vochtige tegels . Wanneer ik de zaal binnenloop zie ik direct dat bijna alle stoelen bezet zijn. De presentatie kan elk moment beginnen. Ik zie twee vrije stoelen in het midden en een bijna lege voorste rij. Ik twijfel; wat zal ik doen? De presentatie begint. Om niet door de aanwezigen te hoeven waden, loop ik naar de eerste rij. Een ongemakkelijk gevoel bekruipt me. Ik voel weerstand om door te lopen.”

Is het veilig?

Ik heb deze ervaring niet voor het eerst. In de bioscoop is het vervelend om twee uur lang je nek te breken, bij een uitvaart heeft het met respect voor de familie te maken en bij een cabaretier voelt het toch als lijfsbehoud. Ondanks de verschillen zijn er ook overeenkomsten: de twijfel gaat voornamelijk over, ‘wil ik hier zijn?’ en ‘voel ik mij veilig?’. Een borrel van het werk, een verjaardag waar je bijna niemand kent of de eerste training bij de nieuwe sportvereniging. De vraag ‘wil ik hier zijn’ wordt niet direct met ‘ja’ beantwoord. Het onbekende schrikt af. Er is veel waar je op zo’n moment blijer van wordt. Echter, ja… je wilt wél bij die borrel, verjaardag of sportclub zijn. De tweede vraag, ‘voel ik mij veilig?’, is minstens zo interessant. In de zin van ‘kan er acuut een ramp gebeuren?’ zal je je wel veilig voelen, maar je veiligheid staat wel degelijk op het spel. De situatie is onstabiel en onvoorspelbaar. Wat gaat er gebeuren? Wat vinden anderen van je? Een mooie gelegenheid om de grijze muis uit te hangen.

95% onbewust

Juist in spannende situaties is het interessant om naar je motieven te kijken. Wil je hier echt zijn? Nee, doe dan iets anders. Ja, wat maakt dat je je onveilig voelt? Is deze angst realistisch? Vooraanstaande psychologen als John Bargh en Roy Baumeister zijn het erover eens dat het leeuwendeel van ons gedrag onbewust en automatisch tot stand komt. Een schatting van de verhouding; 5% bewust, gepland gedrag, tegenover 95% onbewust en automatisch gedrag. Weerstand tegen verandering of ‘het onbekende’ is aangeboren en functioneel. Verandering kost energie en onze biologie is zo ingericht dat we worden behoed voor verspilling. Weerstand is dus een vorm van angst. Angst triggert vechten, vluchten of bevriezen en houdt de stoelen op de eerste rij leeg. Veilig? Jazeker, maar de kans bestaat dat je hierdoor iets misloopt. Hallo, comfortzone.

Durf jij te experimenteren?

Elke verandering komt voort uit de wens om zaken te voorkomen of verbeteren. Wat zou er gebeuren als je de volgende keer een bewuste afweging maakt? Bekijk welke argumenten er spelen; durf je het aan om gecontroleerd van je normale patroon af te wijken? Iedere verandering waarbij je betrokken bent is afhankelijk van je moed. Als 95% onbewust achterin gaat zitten, ben ik benieuwd wat er gebeurt wanneer je eens bewust experimenteert met die 5%. Van tevoren weet je niet hoe het afloopt, maar als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg. Daarom wil ik je uitdagen om de volgende keer bewust vooraan te gaan zitten. Ik ben benieuwd wat het je oplevert!

Je professionele zelf worden bij Talent&Pro

In de rol van People Manager bij Talent&Pro houd ik mij dagelijks bezig met uitdagen, inspireren en ondersteunen bij persoonlijke ontwikkeling. Via onze traineeships werk je aan een gaaf cv door te werken bij de grootste partijen binnen de financiële dienstverlening. Daarnaast bieden wij Young Professionals de mogelijkheid om hun professionele zelf te leren kennen en te worden.”