Unieke HR-aanpak Talent&Pro onder de loep

Nynke de Boer, HR Strateeg: “Talent&Pro kan je zien als een veilig nest voor jong talent en een prikkelende omgeving voor professionals.”

Foto_Nynke-de-Boer_edit-300x300Talent&Pro is inmiddels bijna vijftien jaar een toonaangevende detacheringspartner in de financiële dienstverlening. Een van de voornaamste redenen dat Talent&Pro ook moeilijke periodes, zoals de kredietcrisis, heeft doorstaan is de unieke HR-aanpak waarbij talentontwikkeling centraal staat. Nynke de Boer kan hier meer over vertellen; zij is HR Strateeg en al 10 jaar werkzaam voor Talent&Pro. Binnenkort verlaat zij dit ‘warme nest’. Een mooie aanleiding om de HR-aanpak eens onder de loep te nemen en terug te blikken op haar aandeel daarin.

 

Welke rol heeft HR gespeeld in het pakken en vasthouden van de sterke positie als detacheringspartner in de financiële sector?

Nynke: “Een goed begin is het halve werk. Het succes van een detacheerder begint met de juiste mensen aan boord. Enerzijds een selectieprocedure die dit levert, anderzijds de verbinding behouden met de medewerkers die al in dienst zijn. Dit is cruciaal in de detacheringsbranche.” Talent&Pro focust zich vanaf dag één op het aantrekken van jong talent, waarvan een groot gedeelte net afgestudeerd is. Nynke: “We kijken we naar het keuzes die de jonge talenten hebben gemaakt, zoals die voor studies, specialisaties en wanneer ze wat hebben afgerond bijvoorbeeld. Ook kijken we of ze aansluiten bij onze ontwikkelingsgerichte bedrijfscultuur: wat is hun ambitie en hoe leergierig zijn ze? Daarna volgt een intern opleidingstraject om kennis en kunde bij te spijkeren. Ook krijgt de nieuwe medewerker een eigen People Manager, een persoonlijke coach. Samen stellen zij een passend ontwikkelplan op, zodat de medewerker kan groeien tot een professional in het eigen vakgebied.” “In enkele jaren zien de medewerkers veel verschillende organisaties van binnen en leren daardoor verschillende werkwijzen, systemen en bedrijfsculturen kennen. Dit maakt hen inhoudelijk een sterke gesprekspartner voor onze klanten. Naast de vakinhoudelijke ontwikkeling, groeien ze op methodisch vlak door trainingen gekoppeld aan praktijkervaring. Onze professionals hebben een schat aan kennis en ervaring op zak, die zij kunnen inzetten op verschillende niveaus. Van het deelnemen aan verandertrajecten bij onze klanten, tot het vervullen van expertrollen en managementfuncties”.

Elke medewerker heeft dus een eigen People Manager. Met ruim 600 man personeel is dat best een investering. Is dat gebruikelijk in de detacheringsbranche?

Nynke vertelt: “Nou, nee. Eigenlijk is dit niet gebruikelijk. Wij gaan best ver in de begeleiding van onze medewerkers, en de People Managers zijn daar een belangrijk onderdeel van. Wij zien hen als een onmisbare schakel om al het talent naar boven te halen. Wij zien het puur als investering in onze mensen en daarmee in onze organisatie. Daarnaast is het cruciaal om de juiste match te maken. Dit vertaalt zich uiteindelijk in tevreden medewerkers én in een sterke klantrelatie, omdat we de juiste mensen op de juiste plek kunnen plaatsen.

Talentontwikkeling staat centraal zeg je. Dat klinkt heel mooi, maar hoe vertaalt zich dat in de praktijk?

Nynke: “Heel kort gezegd doorlopen onze medewerkers een ontwikkeltraject van vakbekwaam naar vakvolwassen en vervolgens naar vakspecialist. Het is heel mooi om te zien dat de jonge talenten die net binnen zijn, vers uit de collegezaal, eerst moeten wennen aan het werkende leven. Ze krijgen de kans om hun capaciteiten en aandachtspunten te ontdekken. De professionals richten zich op verdieping in hun vakgebied en delen hun kennis. Zowel binnen Talent&Pro als bij de klant. Ieder individu is actief bezig met zijn eigen ontwikkelpunten, maar wel met één grote gemene deler: met z’n allen de beste dienst bij de klant leveren door te blijven ontwikkelen. Het is soms net topsport: werken, reizen, blijven studeren… Maar dat verbindt wel.”

Talent&Pro wordt steeds vaker gevraagd om capaciteitsproblemen op te lossen die vragen om een innovatieve aanpak. Hoe pakken jullie die vraag op?

Nynke de Boer vertelt: “We hebben altijd oog voor het belang van de opdrachtgever. Eén van dingen die we daarom stimuleren, is afstemming tussen de People Managers en de Account Managers. Dit gebeurt structureel, want er kan elk moment een aanvraag binnenkomen waarin een diversiteit aan specialisten wordt gevraagd. Dan moet iedereen goed op de hoogte zijn van wat we in huis hebben. Dat is overigens heel breed: van verzekeringsspecialisten op het gebied van schade en pensioen, tot betà-professionals die hun hand niet omdraaien voor de moeilijkste actuariële vraagstukken. En met de komst van Match&More ook steeds meer zwaargewichten in het bankwezen”. Nynke vertelt enthousiast verder: “Een sterk team, daar begint het mee. Maar daarnaast stimuleren we onze mensen om ‘out of the box’ te denken bij de aanpak van een project. Zoals het signaleren van kansen en deze terugkoppelen naar onze opdrachtgevers. Leerzaam voor onze medewerkers, effectief voor onze opdrachtgevers. Dat zie ik als dubbele winst!”

Nu ga jij Talent&Pro begin 2014 verlaten na 10 jaar waarin je allerlei ontwikkelingen hebt doorgemaakt die je nu tot een HR strateeg hebben gemaakt, hoe kijk je daar tegen aan?

“Bij Talent&Pro liggen mijn roots: ik heb hier geleerd, veel ervaring opgedaan en veel mooie dingen meegemaakt. Ook al is het mijn eigen beslissing geweest, het is wel een periode van tien jaar in mijn werkzame leven die ik nu ga afsluiten. Toch is het tijd om het veilige nest nu te verlaten en een nieuwe weg in te slaan. Bij Talent&Pro heb ik mogen ervaren hoeveel je leert als je ruimte pakt, de grenzen van je kunnen opzoekt en blijft zoeken naar verbetering. Het altijd net iets beter willen doen zit in me, en dat vuurtje is in deze omgeving goed aangewakkerd.” “Ik leer en geniet nog steeds elke dag, dat loslaten was een lastig besluit. Maar daar waar onze collega’s in het werkveld zo van waarde zijn door hun ervaring bij verschillende organisaties, heb ik mijn verschillende functies allemaal binnen één bedrijf gehad. Vanuit mijn HR overtuiging dat ‘in beweging blijven’ onderdeel is van blijven leren en dus genieten, is het daarom tijd om verder te gaan. Ik ben trots op het Talent&Pro dat er staat, de mensen die er werken en de filosofie waar vanuit gewerkt wordt. Ik ben gelukkig als ik drie dingen met enige regelmaat ervaar: leren, delen en genieten. Dit heb ik mogen meemaken bij Talent&Pro.”