Stimuleren van talent centraal: al 14 jaar sponsor van het Nederlands Film Festival

Talent&Pro is traditiegetrouw ook dit jaar weer sponsor van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. Perfecte partners, want voor beide organisaties staat het stimuleren van talent centraal. Er is al 14 jaar sprake van een prachtige, duurzame sponsorrelatie. “Gebeurde het maar vaker op zo’n manier”, reageert Willemien van Aalst, directeur van het NFF lachend op de vraag hoe het partnership tussen Talent&Pro en het NFF 14 jaar terug tot stand kwam. “Jullie belden ons!”.

“Maarten Timmerman (medeoprichter Talent&Pro, red.) las in een krantenartikel dat het NFF nieuwe sponsors zocht. Als fervent filmliefhebber aarzelde Maarten geen moment, pakte direct de telefoon en meldde zich bij ons als nieuwe sponsor. Wat zou het mooi zijn wanneer ook andere ondernemers zo spontaan zouden reageren… maar, helaas voor ons, is Talent&Pro daarin uniek.”

In een goede sponsorrelatie is er sprake van verwantschap tussen sponsor en gesponsorde. Welke parallellen herkent u tussen het NFF en Talent&Pro?

“Beide organisaties groeien langs de lijnen van de trends. Investeren in de sterren van morgen, dat is waar we allebei goed in zijn. Zowel het NFF als Talent&Pro heeft een scherp oog voor talent. Net als Talent&Pro zetten ook wij talentontwikkelingsprogramma’s op voor de jongste generatie filmbeloften. Zo organiseren we rondom het festival seminars en speeddates waar jonge acteurs en ervaren sterren elkaar ontmoeten. Ook schuiven we Nederlandse talenten naar voren zodra we verzoeken voor interviews ontvangen. Het thema talent krijgt zelfs een plaats in onze festivaltitels, zoals ‘De Belofte’ (hoofdthema 2012). Talent herkennen, koesteren, ontwikkelen, inspireren, in de spotlights plaatsen… dat zijn de doelen waar het bij Talent&Pro én bij ons om draait.”

U bent binnenkort vijf jaar directeur van het NFF. Wat is u in deze jaren het meest bijgebleven in de contacten met Talent&Pro?

“Dat is allereerst jullie loyaliteit en de passie voor film. Toen ik nog maar korte tijd voor het NFF werkte, vond er een directiewisseling plaats bij Talent&Pro. Het was voor ons nog even spannend of de nieuwe mensen aan de top ons festival met net zoveel hart en ziel zouden blijven steunen. Die twijfel werd gelukkig snel weggenomen. Er is al 14 jaar sprake van een prachtige, duurzame sponsorrelatie. We delen daardoor al veel mooie herinneringen samen, zoals een supergezellige avond voor relaties van Talent&Pro met een Q&A met de schrijver van het boek én de hoofdcast van de dramaserie ‘De Prooi’ in 2013.”

Wat verwacht u in de toekomst van de relatie tussen het Nederlands Film Festival en Talent&Pro?

“Ik verwacht – en hoop natuurlijk – dat deze relatie nog hechter zal worden. Een evenement met de omvang van het NFF kan niet gerealiseerd worden zonder de support van velen. Sponsors zijn daarbij heel belangrijk. Tweederde van ons budget halen we uit de markt. Het overige deel bestaat uit subsidies van het Rijk, de provincie en de gemeente. Subsidies lopen terug, er zijn meer culturele en maatschappelijke instellingen actief op de sponsormarkt, de concurrentie wordt op dat vlak groter. Sponsors en zeker duurzame betrouwbare partners zijn dan ook een groot goed. En het mooie is dat je met partners als Talent&Pro kunt doorgroeien. Wij beschouwen onze sponsors daarom niet als geldschieters, alhoewel de financiële injectie natuurlijk belangrijk is, maar vooral ook als partners die publiciteit en betrokkenheid voor het NFF helpen genereren. We wisselen ideeën uit, organiseren evenementen rondom het filmfestival en realiseren bijzondere projecten met elkaar. Goed voorbeeld daarvan is de Talent&Pro Filmboulevard, de walk of fame in de Vinkenburgstraat in hartje Utrecht. Daar loop je over een serie ‘gouden’ tegels met handafdrukken van acteurs en actrices. Elk jaar komen er tegels bij van twee nieuwe Gouden Kalf-winnaars. Deze blikvanger in hartje Utrecht wordt mogelijk gemaakt door Talent&Pro. Ik zou het fantastisch vinden als we de komende jaren samen nog heel veel van dit soort gouden meters mogen maken!”